'Werken in de zorg moet je gewoon doen'

'Werken in de zorg moet je gewoon doen'

Drie jaar geleden opende verpleeghuis Floriadehof in Zoetermeer haar deuren. Sindsdien heeft WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal (WSP ZHC) een samenwerking met deze locatie van Cardia. ‘WSP ZHC heeft een duidelijk inzicht in wat wij als organisatie bieden en nodig hebben en speelt daar zo goed mogelijk op in’, aldus Patricia van Alenburg, recruiter bij Cardia. 

Cardia is een christelijke zorgorganisatie gevestigd in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer en biedt comfortabele woonruimtes, (thuis)zorg en aanvullende diensten voor ouderen. Floriadehof is een modern en duurzaam verpleeghuis dat ruimte biedt aan 64 bewoners met dementie. Wonen in Floriadehof betekent aandacht voor rust, beleving, verbinding en harmonie. 

Volgens Patricia blijft het aantrekken van gediplomeerd zorgpersoneel een moeilijke opgave vanwege het beperkte aanbod van gekwalificeerd personeel. Om interesse te wekken bij potentiële kandidaten, biedt Cardia startersfuncties aan in huishoudelijke of facilitaire functies en ook oriëntatiebanen voor mensen die vanuit andere vakgebieden overstappen. Met deze aanpak kunnen kandidaten uit de eerste hand ervaring opdoen in de gezondheidszorg en de aard van het werk begrijpen.

Regionale samenwerking
Aisha Nehemia Romero, facilitair medewerker bij Cardia Floriadehof, kwam in 2023 in contact met Nancy de Gelder en Astrid van den Bergh, accountmanagers WSP ZHC. Aisha, oorspronkelijk afkomstig uit Curaçao, had eerder in de schoonmaakbranche gewerkt voordat zij twee jaar geleden naar Nederland verhuisde. Aanvankelijk vond ze werk in de keuken van een zorginstelling. Verhuisde van Den Haag naar Pijnacker en kwam in de bijstand terecht. Aisha legt uit: ‘Vanwege mijn wens om in de zorg te gaan werken, heeft mijn consulent Anish Harpal van gemeente Pijnacker-Nootdorp mij in contact gebracht met WSP ZHC, waar Nancy vast aanspreekpunt is voor de gemeente. Via Nancy leerde ik Astrid kennen, die gespecialiseerd is in de zorgsector. Astrid heeft mij toen voorgedragen bij Cardia. Na een kennismaking en meeloopmoment ben ik sinds 18 december werkzaam bij Cardia Floriadehof als facilitair medewerker. Dit houdt in dat ik de schoonmaakwerkzaamheden voor zowel de appartementen van de bewoners als de gemeenschappelijke ruimtes van de locatie verzorg’. Anneke Egger, accountmanager WSP ZHC: Het mooie aan Cardia is dat zij openstaan voor alle kandidaten en verder kijken dan alleen een cv’. ‘Zij denken in oplossingen in plaats van problemen’, vult Astrid aan. 

‘Ik heb Aisha leren kennen als een bescheiden jongedame die ontzettend goed is in haar werk. Zij is een harde werker en blijft niet onopgemerkt. Sinds zij de nieuwjaarsborrel samen met andere collega’s heeft georganiseerd heeft zij meer verbindingen kunnen leggen met alle collega’s en bewoners. Inmiddels kent zij iedereen en iedereen kent haar’, vertelt Chantal de Bruin, teamleider Floriadehof. 
Cardia staat erom bekend een organisatie te zijn die persoonlijke groei hoog in het vaandel heeft staan. Voor sommige medewerkers is een huishoudelijke of facilitaire functie een startpunt om vervolgens over te stappen naar een zorgopleiding op niveau 2 of 3. Anderen maken de overstap naar de rol van gastvrouw/heer op de huiskamer. Maar ook binnen je eigen functie kun je persoonlijke stappen zetten. ‘Wij staan er altijd voor open om met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden in loopbaanontwikkeling’, legt Chantal uit. 

Betekenis van werk
Aisha: ‘Ik ben ontzettend blij met de hulp en het advies die ik heb gekregen van WSP ZHC tijdens mijn zoektocht naar een baan. Ik voel mij hier thuis bij Cardia. Er is een fijne werksfeer en ik heb leuke collega’s. Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheden en er is vertrouwen, daardoor voel ik mij gewaardeerd.’ Vol trots laat Aisha een foto zien van een ruimte die zij heeft schoongemaakt. 
Een baan zorgt niet alleen voor minder financiële zorgen, maar ook voor erkenning en het gevoel er weer bij te horen op de arbeidsmarkt. 

Aisha wil andere kandidaten die twijfelen over werken in de zorg het volgende meegeven: ‘In de zorg werken geeft je een voldaan gevoel’. Chantal voegt eraan toe: ‘Gewoon doen en de stap zetten om het te ervaren. Bij Floriadehof mag je altijd een keer meelopen. Dan weet je of werken in de zorg bij jou past.’
 

Samenwerkingspartners