Menu
088 - 3920200
  • Home
  • Nieuws
  • Zoetermeer

Vergunninghouders op weg naar werk met taal- en vakgerichte opleiding VCA Nederland

Gemeente Zoetermeer | 28-3-2017

De eerste vergunninghouders die deelnamen aan de cursus VCA-basis zijn geslaagd. Op 24 maart 2017 hebben zij het veiligheidscertificaat gekregen uit handen van wethouders Ankie van Tatenhove (gemeente Lansingerland) en Taco Kuiper (gemeente Zoetermeer), portefeuillehouders vergunninghouders in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal.

Het VCA-diploma is voor veel werkzoekenden een belangrijke stap in de richting naar betaald werk. Dat geldt ook voor mensen die het Nederlands nog aan het leren zijn. De VCA- basisopleiding bestaat daarom niet alleen in een Nederlandse versie maar ook in diverse andere talen, zoals het Engels, Frans, Pools en Turks. De groep vergunninghouders heeft de cursus in het Arabisch gedaan. Het blijkt dat de cursus in de moedertaal volgen, het leren van de stof vergemakkelijkt. Naast de basiscursus volgen de vergunninghouders een vaktechnische opleiding en krijgen ze naast de Nederlandse inburgeringslessen, taallessen Nederlands gericht op dit vakgebied. Zo kunnen ze voldoen aan de vraag van ondernemers om Nederlands te spreken op de werkvloer.

VCA Nederland
De VCA-basisopleiding in het Arabisch is de eerste in Nederland. Het is een initiatief van VCA Nederland in samenwerking met de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer. Doordat Nederland uit de economische crisis is, neemt de vraag naar personeel toe, met name in de bouw, infra, techniek, logistiek en groen. Tegelijkertijd zijn veel nieuwkomers op zoek naar werk in deze branches. Vaak beheersen zij de Nederlandse taal nog niet goed genoeg en hebben daardoor moeite om eventuele verplichte opleidingen in het Nederlands te behalen, zoals het veiligheidscertificaat VCA-basis.

VCA Nederland heeft hierop ingespeeld en biedt de cursus VCA-basis nu ook in het Arabisch aan. Hierdoor kunnen vergunninghouders naast het leren van het Nederlands veel sneller ook een vakdiploma halen en uiteindelijk eerder aan het werk. VCA Nederland koos ervoor om twee werkzoekenden speciaal voor deze cursus VCA-Basis in het Arabisch op te leiden tot docenten, één vergunninghouder en één kandidaat uit de Participatiewet 55+er. Zij worden begeleid door een ervaren docent totdat zij de opleiding zelfstandig kunnen geven.

Zie in deze film meer uitleg door Jeroen den Otter, directeur VCA Nederland over de nieuwe cursus VCA Arabisch: Film VCA Arabisch