Menu
088 - 3920200
  • Home
  • Nieuws

Als je werk te geven hebt, aan wie geef je dat dan?

Algemeen | 19-11-2019

Deze vraag stond centraal bij het minisymposium 'Inclusief ondernemen' dat Het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal (WSP ZHC) organiseerde op woensdag 13 november. Tijdens het symposium kwamen werkgevers, gemeenten en UWV bijeen om te praten over het belang van werk voor ieder mens. Niet iedereen is in staat om op eigen kracht werk te vinden. Door de krachten te bundelen krijgen mensen die willen werken, maar vanwege pech, gezondheid of het verliezen van een baan nu geen werk hebben, weer een nieuwe kans.

Steeds meer ondernemers kiezen voor inclusief ondernemen. Want werk is meer dan werk en inkomen alleen. Wanneer je werk hebt doe je mee in de maatschappij. Met inclusief ondernemen zorgen werkgevers ervoor dat iedereen mee kan doen. Patrick van Gils, mede-eigenaar van familiebedrijf Van Gils Automotive, vindt het belangrijk om mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt een duwtje in de rug te geven: 'Iedereen voegt iets toe aan ons bedrijf, deze medewerkers ook. Samen met het WSP ZHC creëren we een werkplek voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eerst doorloopt een werknemer een voortraject van zes tot acht weken om aandacht te besteden aan bijvoorbeeld op tijd komen, omgaan met collega's en de kwaliteiten van de medewerker. Vervolgens krijgt hij/zij een arbeidscontract van zes maanden bij ons of één van de andere deelnemers aan de werkgeverspool en tot slot stroomt de medewerker door naar een vast contract.'

Ondernemer Kees van der Meer van KVDM B.V. stelde voor dit symposium zijn locatie beschikbaar: 'Wij kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering. Zowel bij economische als bij maatschappelijke beslissingen speelt dit een rol en 'sociaal ondernemen' hoort er voor mij vanzelfsprekend bij. Ik wil mijn medewerkers meegeven dat er ruimte is voor iedereen, dat je juist met een gevarieerde samenstelling een ijzersterk team kunt vormen en dat iedereen gewaardeerd moet worden om zijn eigen kwaliteiten'.

De hostessen en parkeerwachten die werden ingezet bij het symposium, zijn mensen op zoek naar werk. Tijdens het symposium deden zij werkervaring op én gaven zij hun CV aan belangstellende werkgevers. De leveranciers aan het symposium hebben het SEBO-Keurmerk. Gemeente Zoetermeer geeft dit keurmerk af aan Sociaal Economisch Betrokken Ondernemingen (SEBO).
Als start van het programma luisterden de deelnemers naar podcasts van werkgevers en werknemers over de invloed van werk hebben op je leven. Ook de podcasts luisteren? Klik hier: podcasts luisteren .Iedereen doet er toe, iedereen doet mee

Margreet van Driel, wethouder Werk en Inkomen, gemeente Zoetermeer en voorzitter van de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal, kijkt terug op een succesvol symposium: 'Meer dan 160 deelnemers lieten zich deze middag inspireren door de verhalen van werkgevers én werknemers. Als we willen dat ondernemers en werkzoekenden dichter tot elkaar komen, moeten we de handen ineen slaan. Wat is er nodig en waar is behoefte aan om mensen die niet zo snel weer aan het werk komen maar dat wel willen, betaald of als vrijwilliger, in loondienst of als zzp'er aan de slag te laten gaan? Een inclusieve arbeidsmarkt; daar zet ik mij graag voor in!'

Kathy Arends, wethouder Economie en Werk & Inkomen, gemeente Lansingerland: 'Het onderwerp van dit symposium ‘Inclusief ondernemen’ raakt mij als wethouder. Hiermee zeggen we: iedereen doet ertoe, iedereen doet mee. Of je nu betaald of onbetaald werk hebt, een vaste baan hebt, ZZP'er of vrijwilliger bent. Ik zie steeds meer ondernemers die een bijdrage leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dit is voor hen de nieuwe norm. Een inclusieve arbeidsmarkt biedt mogelijkheden voor zowel werkgevers als werkzoekenden'.


Op de foto van links naar rechts namens het bestuur van de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal: Hanneke van de Gevel (Pijnacker-Nootdorp), Margreet van Driel (Zoetermeer), Kathy Arends (Lansingerland), Nadine Stemerdink (Leidschendam-Voorburg) en Patricia Ladan (UWV).

Foto's: Ardito Fotografie.